Aankoop advies verrekijkers:

Misschien denkt u er niet gelijk aan, maar een verrekijker kan u een hoop extra plezier bezorgen tijdens uw vakantie of uw wekelijkse wandeling in de natuur. Maar hoe weet u nu of u de juiste verrekijker koopt voor uw doel? Wij van outdoor-stunter helpen u graag met enkele tips en aanvullende informatie op weg.

Tip 1: Kies de juiste vergrotingsfactor en diameter van de verrekijker
De vergrotingsfactor (het eerste getal) wil zeggen dat iets dichterbij lijkt dan in het is. De juiste vergroting hangt af van wat u wilt gaan bekijken. Bij de vergroting geldt namelijk niet hoe groter hoe beter! De lensdiameter (het tweede getal) geeft de diameter van de objectieven aan, dit wordt altijd weergegeven in millimeters. Hoe groter deze waarde hoe meer licht er door de kijker komt en hoe meer details u kunt zien. Een nadeel kan zijn dat de verrekijker zwaarder wordt.

Er zijn eigenlijk 3 grote groepen in te delen wat betreft de vergroting:
1. Sport evenementen & concert bezoekers, universeel: 4-6 x vergroting
2. Wandelaar, strandganger, visser (mensen kijken), jacht, varen: 7-10 x vergroting
3. Vogels kijken, vliegtuigspotter, astronomie: >10 x vergroting
Zoals eerder aangegeven is naast de vergrotingsfactor is de diameter en de kwaliteit van de lens (helderheid) van groot belang.

Tip 2: Kies de juiste afmeting en gewicht
De afmeting en het gewicht van een verrekijker zijn erg belangrijk. Een kleine kijker is handig om mee te nemen, maar een grote kijker kijkt rustiger. Het is belangrijk om van te voren te bedenken wat de voor/nadelen zijn van een grote of zwaardere kijker.

Tip 3: Let op als u brildrager bent!
Als brildrager bent u altijd in het nadeel wanneer u door een verrekijker kijk omdat de afstand tussen de oculairs (doppen waar u doorheen kijkt) en de ogen groter is. Dit lossen we op door de oogkappen om te slaat of bij een twist up systeem de oogkappen op te draaien. Dan is het afhankelijk van het type brilglazen of u prettig kan kijken door een verrekijker. Verrekijkers met een grotere oculair kijken over het algemeen veel prettiger met een bril op dan verrekijkers met een relatief kleine oculair. Vrijwel alle kijkers die wij verkopen een individuele oogcorrectie die werk tot een afwijking van min 3 tot plus 3 voor beide ogen, dit is prettig voor mensen die liever zonder bril kijken. Mocht u liever met bril kijken dan is het zo dat de bril de oogafwijking corrigeert en de instelling op de verrekijker dan gewoon op 0 kan blijven staan.
Samenvatting:
Dit zijn om te beginnen drie belangrijke dingen om op te letten. Maar hoe weet u nu wat de goede afmeting is en welke lensdiameter is voor u het meest geschikt? In de rest van dit artikel leggen we de meest voorkomende verrekijker begrippen uit zodat u altijd de goede keus maakt.
De volgende veel voorkomende begrippen worden verder uitgelegd, klik hier om alles te lezen:

Verschillende type kijkers
Vergrotingsfactor
Kijkers met Zoom functie
Diameter van de lenzen
Schemerindex en helderheid
Uittrede pupil
Prisma BaK 4 of BK-7 lensglas
Gezichtsveld (Field Of View)
Coating van de lenzen
Oogafstand (belangrijk voor brildragers)
Prijs/ kwaliteit verschil tussen de kijkers