Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

 
Verschillende type kijkers
Vergrotingsfactor
Kijkers met zoomfunctie
Diameter van de lenzen
Schemerindex en helderheid
Uittredepupil
Prisma BaK 4 of BK-7 lensglas
Gezichtsveld (Field Of View)
Coating van de lenzen
Oogafstand (belangrijk voor brildragers)
Prijs/ kwaliteitverschil tussen de kijkers
 
 
 
Verschillende type kijkers
De verrekijker is in te delen in drie categorieën:
- Binoculair (met twee lenzen) uitgevoerd als porro-kijker
- Binoculair (met twee lenzen) uitgevoerd als dakkant-kijker
- Monoculair met één lens
 
Porro Kijker
Porro-kijker
Bij de porro-kijker gaat het licht via een N-vormige knik door de kijker. De porro-kijker heeft als voordeel dat hij makkelijker, en dus goedkoper, te maken is. Nadeel van deze vorm is dat het minder compacte kijkers zijn.

Dakant Kijker
Dakkant-kijker
Bij de dakkant-kijker gaat het licht recht door de kijker heen. Dit heeft als groot voordeel dat de verrekijker veel compacter gemaakt kan worden. Omdat deze manier van fabriceren veel meer precisie vereist, is het over het algemeen een duurdere kijker. Een goede dakkant-kijker is deze Optisan 8x42.
 
Monoculair-kijker
De monoculair is een kijker waar u met één oog doorheen moet kijken, en is er in verschillende varianten.
 
De vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor wil zeggen dat iets dichterbij lijkt dan het is. Stel iemand staat 1km verder en de kijker heeft een vergrotingsfactor van 10x, dan ziet u de persoon alsof deze op 100m staat. De juiste vergrotingsfactor hangt af van wat u wilt gaan bekijken. Bij de vergroting geldt niet hoe groter hoe beter. Hoe hoger de vergrotingsfactor hoe onrustiger het beeld. De hoogste factor is dan ook zeker niet voor alle toepassingen te gebruiken. De belangrijkste eigenschappen van een verrekijker vindt u altijd terug in het typenummer en wordt uitgedrukt door twee getallen. Dit kan er als volgt uitzien: 7x50 of 10x25. Het eerste getal staat voor de vergrotingsfactor. Het tweede getal staat voor de diameter van de lenzen (objectieven). Bij een vergroting hoger dan 10 heeft u al snel een statief nodig om rustig te kunnen kijken.
 
In het onderstaande overzicht kunt u zien welke vergroting je wanneer kunt gebruiken.
1. Sportevenementen en concertbezoeken, universeel: 4-6 x vergroting
2. Wandelaar, strandganger, visser, mensen kijken, jacht, varen: 7-10 x vergroting
3. Vogels kijken, vliegtuigspotter, astronomie: >10 x vergroting
 
 
 
Kijkers met extra zoomfunctie
Er zijn ook kijkers die zijn uitgerust met een extra zoomfunctie. Het fijne van deze kijkers is dat u zonder zoom rustig kunt rondkijken en op het moment dat u iets interessants ziet, met de extra zoom het object vele malen dichterbij kunt halen. Een nadeel kan zijn dat in de extra zoom de beeldkwaliteit aanzienlijk afneemt, tevens is de kijker dan moeilijk stil te houden. Een voorbeeld van een extra zoom kijker is "8-16x40". Standaard vergroot deze dus 8x en met de extra zoom kunt u een object tot 16x vergroten.
 
 
Diameter van de lenzen
De diameter van de objectieven (de lenzen die voor de vergroting zorgen) wordt altijd weergegeven in millimeters (het is altijd het tweede getal; bij bijv. 8x42 is 42 de lensdiameter). Hoe groter deze waarde hoe meer licht door de kijker naar binnen komt. Naast de diameter van de lens is ook de gebruikte coating en het gebruikte glas voor de lenzen van groot belang! Het formaat van de lenzen bepaald mede de helderheid/lichtsterkte en de schemerindex. Het nadeel van een kijker met een hele grote lens diameter kan zijn dat de kijker te zwaar wordt.
 
 
Schemerindex, helderheid/lichtsterkte (waarde lager dan 15 is zeker niet geschikt voor schemering)
De schemerindex bij een verrekijker zegt iets over hoe goed u kunt kijken in minder goede (schemerige) omstandigheden. Berekening schemer getal: vermenigvuldig de vergrotingsfactor met de diameter van de voorste lens en uit dit getal trekt u de wortel, bijv: 8x22= 176 wortel van 176= 13.27. De lichtsterkte zegt iets over de helderheid van het beeld en hoe goed u details kunt onderscheiden. De lichtsterkte is het uittrede pupil in het kwadraat.
(Bij dit theoretische verhaal dient u dus wel rekening te houden met het volgende: naast de diameter van de lens heeft ook de kwaliteit van het glas en de gebruikte coating invloed op het beeld wat u uiteindelijk ziet. U kunt dus eigenlijk alleen kijkers met elkaar vergelijken die uit dezelfde kwaliteit onderdelen zijn opgebouwd, aan het einde van dit artikel wordt daar verder op in gegaan)
 
 
Uittredepupil (waarde hoger dan 5, is goed voor ouderen en bij schemering)
De uittredepupil bij een verrekijker is de diameter van de lichtstraal die uiteindelijk het oog bereikt. De uittredepupil wordt berekend door de diameter van de objectief-lens te delen door de vergrotingsfactor (bij een 8x42 kijker is dit: 42:8=5,3). Een uittredepupil van 2-3 is prima voor gebruik overdag. Bij slechtere weersomstandigheden heeft u een kijker nodig met een uittrede van 5-7mm, een waarde hoger dan 7 voegt verder niets toe omdat uw eigen oogpupil nooit groter wordt dan 7.
Een voorbeeld:
Stel u bent op een wintermiddag in de duinen aan het wandelen. Rond 16:45 wordt het al aardig schemerig dus u bent op weg naar de uitgang. Maar dan ziet u plotseling een hertenjong tussen de struiken. U pakt uw net aangeschafte verrekijker, maar tot uw verbazing ziet u het hertenjong zonder kijker beter dan met!
We hadden al verteld dat hoe groter de diameter van de objectief lens is, hoe meer licht uw oog bereikt. Maar daar komt dan de natuurlijke factor bij, onze eigen ogen reageren ook op licht en donker. Op een zonnige dag sluit onze pupil tot 2 mm. In het (schemer)donker zoals in het bovenstaande voorbeeld zal uw pupil een doorsnede tussen de 5-7 mm hebben. In het bovenstaande voorbeeld was sprake van een verrekijker van 8x25 (vergrotingsfactor 8 en de diameter van de voorste lens is 25). Om het uittrede pupil van de kijker te berekenen delen we de diameter van de lens door de vergrotingsfactor: 25:8= 3,1mm uittredepupil. Dat betekent dat u in het bovenstaande voorbeeld door de kijker ongeveer de helft minder zicht had dan dat u met het blote oog kon waarnemen. Doordat de kijker in dit geval slechts een uittredepupil van 3.1mm heeft waar uw oog  5-7mm nodig heeft.
(Bij dit theoretische verhaal dient u dus wel rekening te houden met het volgende: naast de diameter van de lens heeft ook de kwaliteit van het glas en de gebruikte coating invloed op het beeld wat u uiteindelijk ziet. U kunt dus eigenlijk alleen kijkers met elkaar vergelijken die uit dezelfde kwaliteit onderdelen zijn opgebouwd, aan het einde van dit artikel wordt daar verder op in gegaan)

Als u een verrekijker op ongeveer 25 cm van uw ogen houdt, dan ziet u twee lichtcirkeltjes. De diameter van deze lichtcirkeltjes in millimeters is de maat voor de uittredepupil. Bij oudere mensen opent de pupil zich nog tot maximaal 5mm, voor deze mensen adviseren wij dan ook geen kijker te kopen met een kleinere uittrede pupil dan 4 á 5mm. Daar komt bij dat een grotere uittrede pupil meer beeld rust geeft, dit is een bijkomend voordeel en zeker indien u een minder vaste hand heeft. Op deze manier zal de uittredepupil een positieve bijdrage leveren aan het kijkgenot.
 
 
Prisma BaK 4 of BK-7 lensglas:
Er worden 2 typen glas veel gebruikt voor het prisma, allereerst BK-7 glas, dit is gewoon kroonglas, hieruit kan een goed prisma geslepen worden. Daarnaast is er BaK 4 glas, dit is gemaakt van het veel duurdere bariumkroonglas, dit glas laat meer licht door. Ook geeft dit een perfect rond beeld in tegenstelling tot het BK-7 glas waar de randen kunnen vertekenen. De kwaliteit van het gebruikte glas heeft dus direct invloed op de hoeveelheid licht dat wordt doorgegeven en daarmee op de helderheid van het beeld en de details die u kunt waarnemen. U kunt de verschillende kengetallen van de verrekijkers dus alleen goed met elkaar vergelijken wanneer deze uit dezelfde kwaliteit lensglas zijn opgebouwd.
 
 
Gezichtsveld (Field OView) (Men spreekt van groothoek wanneer het normgetal hoger dan 60 is.)
Een andere waarde die belangrijk is bij verrekijkers is de FOV (field of view, of gezichtsveld). Deze waarde geeft aan hoeveel meter terreinbreedte u kunt zien op 1000 meter afstand. Een groter FOV resulteert in een rustiger beeld en het gemakkelijker kunnen volgen van bewegende voorwerpen. Vooral op grote vlaktes zoals de savanne, op het water of als u over een polder naar zwermen vogels kijkt, is een breed gezichtsveld (FOV) erg fijn.
De FOV kan in meters worden uitgedrukt maar ook in een normgetal.  De FOV in meters kunt u berekenen wanneer de leverancier aangeeft hoeveel graden het oculair is. Bijvoorbeeld het oculair heeft een beeldhoek van 6.5 graden, vermenigvuldig het aantal graden met 17,45 en u heeft het gezichtsveld in meters, in dit geval krap 114 meter. Men spreekt van een groothoekoculair wanneer het normgetal 60 of hoger is, het normgetal berekent u door het aantal graden van de beeldhoek te vermenigvuldigen met vergrotingsfactor, in dit geval 6,5x10=65.
gezichtsveld verrekijker
 
 
Coating van de lenzen
De kwaliteit van de lenzen is te verbeteren door het toepassen van een zogenaamde coating. Dit is een hele dunne laag van een bepaalde substantie (meestal magnesium fluoride). De (interne) reflectie kan verminderd worden waardoor u een veel beter beeld krijgt. Ook is het mogelijk om de kleurweergave door een coating positief te beïnvloeden. De verschillende coatings zullen een prijsverschil teweeg brengen, zo zijn de duurdere kijkers soms wel met vijf lagen gecoat, waar de goedkopere kijkers maar één of twee lagen hebben Bij een kijker met gecoate lenzen kun u de lenzen beter niet met uw vingers aan te raken. Het zuur dat zich in de huid bevindt, kan de coating aantasten. Als u de lenzen reinigt moet u hiervoor een speciale lenscleaner te gebruiken. Er zijn verschillende termen die aangeven wat u minimaal mag verwachten:
-"coated" er is minimaal één enkele laag magnesium fluoride op één enkele lens aangebracht.
-"fully coated" er is minimaal één enkele laag coating op alle lenzen aangebracht.
-"multi-coated" er is minimaal één lens die meerdere lagen coating heeft.
-"fully multi-coated" alle lenzen hebben meerdere lagen coating, soms wel meer dan 20 lagen bij de top verrekijkers.
 
 
Eye reliëf (Oogafstand, is belangrijk voor brildragers)
Dit is de afstand gemeten vanaf het oculair tot de plek waar het beeld gevormd wordt. Een groot eye reliëf zorgt voor een prettig zicht en een groot gebruikersgemak voor mensen met of zonder bril. Wij adviseren voor mensen met een bril een eye reliëf van minimaal 12-14mm. Als u met een bril op door een verrekijker kijkt, zijn uw ogen verder van de inkijk opening (oculair) verwijderd dan zonder bril, waardoor het zou kunnen gebeuren dat u geen goed beeld krijgt. Dit kunt u oplossen door de oogkappen om te slaan, of bij een twist up systeem de oogschelpen in te draaien, waardoor de afstand van de bril tot de kijker kleiner wordt. Maar ook niet brildragende mensen kunnen dit, zij draaien de oogschelpen omhoog om het hele breedveld te kunnen zien. Vrijwel alle kijkers die wij verkopen hebben een individuele oogcorrectie die werkt tot een afwijking van min 3 tot plus 3 voor beide ogen, dit is prettig voor mensen die liever zonder bril kijken. Om uw individuele oogcorrectie op deze kijkers goed in te stellen neemt u de volgende stappen:
1. Houd de kijker voor uw ogen en kijk alleen met uw linkeroog. Stel nu de kijker scherp op een afstand van ongeveer 100 meter met de centrale scherpstel-knop.
2. Kijk nu met alleen uw rechteroog, gebruik nu niet de centrale scherpstel-knop, maar aan de individuele oogcorrectie knop van het rechter oculair.
3. Nu heeft u op beide ogen een scherp beeld en kunt u gewoon de centrale scherpstel-knop gebruiken.

Eye Relief bij verrekijkers
 
 
 
Prijs/ kwaliteit verschil tussen de verschillende kijkers?
De prijs van een verrekijker wordt door vele onderdelen en factoren bepaald zoals de kwaliteit van de lenzen. Voor enkele euro's kunt u al een verrekijker kopen, dit zijn kijkers met plastic lenzen en zonder prisma's, zoals te koop in de speelgoedwinkel. In de kijkers die wij verkopen is uitsluitend optisch glas gebruikt voor de lenzen en de prisma's van onze kijkers zijn opgebouwd uit minimaal 4 tot 7 lenzen en 2 prisma's voor beide kanten. Bij de goedkopere kijkers zijn alleen de buitenste lenzen aan één kant gecoat terwijl bij onze duurdere kijkers alle lenzen en prisma's aan alle kanten zijn gecoat. In de duurdere Europese merken (niet bij ons verkrijgbaar) worden uitsluitende de beste en helderste glassoorten gebruikt. De lenzen worden met een zeer hoogwaardige coating met meerdere lagen aan beide zijden behandeld. De afstelling van de lenzen en de prisma's wordt uitsluitend door specialisten met jaren lange ervaring gedaan. Omdat deze kijkers in Europa worden geproduceerd kunnen de arbeidskosten tot 60 x hoger zijn dan de kijkers die wij aanbieden. De veel hogere arbeid, marketing en reclame kosten maken deze kijkers in verhouding veel duurder dan de merken die wij verkopen. Het is daarom praktisch onmogelijk om de prijs/kwaliteit verschillen ten opzichte van de kijkers die wij verkopen (die uitsluitend in Azië worden geproduceerd) uit te kunnen leggen. De vraag is vooral wat heeft u nodig en wat wilt u besteden aan een verrekijker.