Ben je op zoek naar een verrekijker, dan ben je hier op de juiste plaats beland. We hebben een overzichtelijk assortiment met verschillende type kijkers. Maar ook kan je op deze pagina meer informatie vinden over verrekijkers zodat je kan bepalen welke kijker je het beste kan kopen. 

Niet veel mensen denken er aan, maar een verrekijker kan je een hoop plezier bezorgen tijdens een wandeling in de natuur of tijdens de vakantie. Maar hoe weet je nu of je de juiste verrekijker koopt voor jouw doel? Wij van OutdoorStunter helpen u graag met enkele tips en aanvullende informatie op weg.

 

Vergrotingsfactor en diameter van de verrekijker

Bij iedere verrekijker omschrijving staan altijd twee getallen. De vergrotingsfactor is het eerste getal en dat betekent dat iets zoveel x dichterbij lijkt dan het in werkelijkheid is. De juiste keuze voor een vergrotingsfactor hangt af van wat u wilt gaan bekijken. Bij de vergroting geldt namelijk niet hoe groter hoe beter! De lensdiameter (het tweede getal) geeft de diameter van de objectieven aan, dit wordt altijd weergegeven in millimeters. Hoe groter deze waarde hoe meer licht er door de kijker komt en hoe meer details u kunt zien. Een nadeel kan zijn dat hoe groter de diameter hoe groter en zwaarder de verrekijker wordt.

Er zijn eigenlijk 3 grote groepen in te delen wat betreft de vergroting:
1. Sport evenementen & concert bezoekers, universeel: 4-6 x vergroting
2. Wandelaar, strandganger, visser (mensen kijken), jacht, varen: 7-10 x vergroting
3. Vogels kijken, vliegtuigspotter, astronomie: >10 x vergroting
Zoals eerder aangegeven is naast de vergrotingsfactor is de diameter en de kwaliteit van de lens (helderheid) van groot belang.

 

Kies de juiste afmeting en gewicht

De afmeting en het gewicht van een verrekijker zijn erg belangrijk. Een kleine kijker is handig om mee te nemen, maar een grote kijker kijkt rustiger. Het is belangrijk om van te voren te bedenken wat de voor/nadelen zijn van een grote of zwaardere kijker.

 

Ben je een brildrager?

Als brildrager bent je altijd in het nadeel wanneer u door een verrekijker kijk omdat de afstand tussen de oculairs (doppen waar u doorheen kijkt) en de ogen groter is. Dit lossen je op door de oogkappen om te slaan of bij een twist up systeem de oogkappen op te draaien. Dan is het afhankelijk van het type brilglazen of u prettig kan kijken door een verrekijker. Verrekijkers met een grotere oculair kijken over het algemeen veel prettiger met een bril op dan verrekijkers met een relatief kleine oculair. Vrijwel alle kijkers die wij verkopen een individuele oogcorrectie die werk tot een afwijking van min 3 tot plus 3 voor beide ogen, dit is prettig voor mensen met een kleine afwijking die liever zonder bril kijken. Mocht u liever met bril kijken dan is het zo dat de bril de oogafwijking corrigeert en de instelling op de verrekijker dan gewoon op 0 kan blijven staan.

Bovenstaande drie belangrijke dingen om op te letten. Maar hoe weet u nu wat de goede afmeting is en welke lensdiameter voor jou het meest geschikt is?

 

Extra informatie

Om u nog verder te informeren hebben we nog een extra pagina gemaakt met informatie over verrekijkers. De volgende veel voorkomende begrippen worden op die pagina verder uitgelegd.

* Verschillende type kijkers
* Vergrotingsfactor
* Kijkers met Zoom functie
* Diameter van de lenzen
* Schemerindex en helderheid
* Uittrede pupil
* Prisma BaK 4 of BK-7 lensglas
* Gezichtsveld (Field Of View)
* Coating van de lenzen
* Oogafstand (belangrijk voor brildragers)
* Prijs/ kwaliteit verschil tussen de kijkers

Wilt u uitleg over de bovenstaande begrippen, klik dan op de volgende link om alles te lezen zodat je een goede keus kan maken voor de juiste verrekijker! Meer informatie over verrekijkers

...Lees meer
Filters Filters
Pagina 1 van 1